Moram priznati da si me iznenadio jer nisam očekivao ovakav stručan odgovor.
Prije nego sam ovdje postavio upit par dana sam tražio info po internetu i naišao kako se restauriraju stari drveni volani ali nigdje nisam vidio savjet oko odabira lakova i postupka što mi je bilo najvažnije a ovdje sve u detalje.
LAKIRANJE
Upravo sam razgovarao sa trgovcem iz T-S Colora u Zagrebu koji drže veneziani lakove.
1. Veneziani 2k lak 0,75L - 230 kn (samo po narudžbi)
2. Hempel 2k lak 0,75L - 170 kn
3. Poliuretanski razrjeđivač 1L
Da li bilo loše ako bih kupio samo veneziani 2k lak bez temeljne i da se ne brusi do furnira nego samo stari lak poravnati ili priječi brusnim papirom da se novi lak može prihvatiti pa ga onda u tri sloja nanijeti, prvi kistom a druga dva pištoljem. Trgovac kaže da je i to izvedivo a sve drugo mi je malo preskupo jer mi jako malo laka treba pa će sve drugo biti za bacanje a onaj chromosov lak od parketa je odavno završio u smeću tako da od njega ništa. No, bitno da je sve dobavljivo a sve drugo je stvar odluke.
POLIRANJE
Oko poliranja nemam iskustva, niti imam rotirku, osim neke Einhelove jeftine a pošto su to lajsne i komadići samo ruka dolazi u obzir. Već sam skidao soft touch sa nekoliko dijelova pa i jednog rukohvata tako da znam kakav je to posao.
Ovdje te moram zamoliti za savjete oko odabira pasti (gruba/fina) i nekih padova i njihovih granulacija. Pod mikrofibrom smatraš krpu ako sam te dobro razumio pa na nju polir pastu i deri.
U međuvremenu idem u prelistavanje tema na forumu da se malo upoznam sa poliranjem, vrstama polir pasti i gdje ih mogu kupiti. To mi je alterenativa jer rukohvati su kupljeni ali ih nisam još dobio pa ne mogu vidjeti u kakvom su stanju, osim onih slika gore. Isprika na upitima ali ako se pokaže da će poliranje biti dovoljno išao bih na tu metodu ako ne, znam da je onda lakiranje jedina i najbolja opcija.